Om Stallföreningen Norra Norby gård

I stallet på Norra Norby gård möts hästintresserade över generationsgränserna. Våra yngsta ryttare är i mellanstadieåldern och de äldsta är pensionärer. Förhållandevis många är män. Man måste inte rida för att vara med i gemenskapen, utan många kommer för att få en pratstund eller för att fika med stallkompisarna. Föreningens syfte är att ta tillvara på den goda ”stallanda” som finns i stallet, och att säkerställa att det fortsätter att drivas efter de goda rutiner som har skapats under många års hästhållning.

Stallet är hem åt många människors fyrbenta familjemedlemmar. Det är inte bara en anläggning där man hyr en boxplats, utan ett kollektiv där inackorderingarna arbetar tillsammans för att hästarna ska få sina behov tillgodosedda. Oavsett hästarnas ekonomiska värde så har de ett högt affektionsvärde för sina familjer. Samarbetet bygger på förtroende och tillit, och det är ett stort ansvar att hantera andras hästar. I stallet har rutinerna fått växa fram under mer än tre decennier. Det gör att stallets hästar är trygga och harmoniska. Flera brukare har valt bostad utifrån kriteriet att ha nära till stallet och mer än hälften av boxarna hyrs av personer som varit aktiva i stallet i mer än fem år.

Stallet har ca 12 juniorer och 39 vuxna som är direkt engagerade i hästverksamheten (sköter och rider hästar i stallet minst en gång i veckan). Många av dessa har familjemedlemmar som vistas i stallet regelbundet. Stallets inackorderingar har möjlighet att träna dressyr och hoppning för instruktör 2-3 gånger i veckan.

De flesta hästarna i stallet är lite äldre, och de senaste åren har fokus legat på att få in snälla väluppfostrade hästar som även orutinerade personer kan hantera när de har stalljour. Detta innebär att stallet är ett lämpligt stall för inskolning av förstagångshästägare. I stallet finns för närvarande ryttare/kuskar med erfarenhet från SM i fälttävlan, hoppning, körning, brukskörning och bruksridning.

Här finns det ofta möjlighet att bli medryttare på en häst. Att vara medryttare är ett viktigt utbildningssteg mellan ridskolan och den egna hästen. Det är också en värdefull möjlighet att prova på att ha en häst som sin egen även om man inte har råd eller tid att vara hästägare på heltid. På Stall Surmulen kan man vara medryttare i en trygg miljö med stöd av erfarna stallkamrater.

Stallet har som policy att ha en öppen dörr mot naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Vi för en fortlöpande dialog med andra nyttjare, t ex OK Linné och MTB-cyklisterna, för att gemensamt kunna utnyttja området på ett hållbart sätt och i gott samspel. Vi välkomnar alltid allmänheten att stanna till på en pratstund, ta vatten i stallet, pausa på en bänk, klappa en katt eller en häst, eller dricka en kopp kaffe. Det finns nästan alltid någon i stallet, något som troligen bidrar till en ökad känsla av trygghet för besökarna i dalen.

Stallet är ett av de få stall runt Uppsala som har en betesareal som är anpassad för hästantalet. De tyngre hästarna går på åkermark på vintern, på så stora ytor att grässvålen klarar även barmarksvintrar. I naturbeteshagen med hällristningarna går lättare ponnyer av naturras, betesspecialister som letar sig in bland slånet och håller marken öppen. I sommarhagen vid Södra Norby gård lever hästarna ett riktigt hästliv och håller Linnés landskap öppet. Vinterhagarna vilar minst sex veckor varje sommar.

(Visited 517 times, 1 visits today)

8 reaktioner på ”Om Stallföreningen Norra Norby gård”

  1. Hej,
    Jag tycker det verkar vara ett trevligt koncept att alla är välkomna till er, även om jag inte riktigt förstår vad det innebär. Jag undrar t.ex. vad det är för sorts hästaktiviteter som ni kommer anordna och hur kommer de som själva inte har häst kunna delta? Samt vad jag som icke-hästägare skulle ”få ut” av att bli medlem i er förening?
    Sen undrar jag om det finns möjlighet att få hjälpa till med mockning, fodring etc. även om man inte är hästägare/ medryttare?

  2. Hej Ida!

    Vi är ett privatstall, men vi vill inte vara ett sånt där tråkigt stall som har dörrarna stängda jämt och skyltar där det står ”tillträde förbjudet”, utan vi vill att folk ska känna att de kan stanna till hos oss när de är ute och promenerar. Det är framför allt det vi menar när vi skriver att alla är välkomna.

    Vi kommer att ha ungefär 2-4 aktiviteter om året. Ibland har vi skojtävlingar, och då försöker vi ordna så att man kan vara med till fots eller med hund också. Det kan också bli någon kurs, i år blir det troligen första hjälpen och brandskydd. Det kan också hända att vi samordnar en resa till någon tävling, t ex Strömsholm. Mitt tips till dig är att hålla utkik på hemsidan och se om det blir något som du vill vara med på, så kan du ju gå med i föreningen då i så fall.

    Vad gäller mockning och liknande så är det upp till varje hästägare att bestämma om de vill ha hjälp. Du får gärna sätta upp en lapp i sadelkammaren om det, eller kom ner någon eftermiddag och presentera dig och ta en fika.

    Hälsningar Anna

  3. Hej!

    Jag är intresserad av att bli medryttare och undrar därför om någon utav era hästar söker en medryttare för 1-2 dagar i veckan just nu.

    Med vänlig hälsning,
    Sara

  4. Hej!
    Jag undrar om det möjligt finns någon häst som söker en medryttare, eller om kanske två hästar söker medryttare för jag och min vän är sugna på att bli medryttare.
    Tacksam för svar!
    Mvh Maja.

  5. Hej!
    Vi är en familj som bor i Norrby och har en tioårig tjej som börjat rida i Lagga men som skulle vilja ha lite mer hästkontakt och hjälpa till i stallet. Skulle det vara möjligt på något sätt? Självklart kan vi bli medlemmar.
    Vänliga hälsningar
    Anna Naria

  6. Hej Anna-Maria!
    Jag vet inte om det är någon just nu som behöver hjälp med sin häst eller ponny. Mitt tips är att ni skriver ett meddelande i vår gästbok här på hemsidan eller att ni går förbi stallet och sätter upp en lapp på vår ”medryttaranslagstavla”.
    Hälsningar
    Ylva (webbmaster)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 12 =

Hemsida för Stallföreningen Norra Norby gård, även kallad Stall Surmulen.